Accept af cookies fra Chas. Hude

Vi benytter cookies til flere formål, bl.a. til at forbedre din brug og oplevelse af hjemmesiden.

 

Er sproget klingon fra Star Trek beskyttet af ophavsret?

27. juni 2016

Paramount og CBS sagsøger producenterne af en StarTrek fan-film

De fleste mennesker bekymrer sig næppe om, hvorvidt de krænker ophavsrettigheder på grund af sproget, de vælger for at skrive en bog eller indspille en sang. For sprog er ikke ophavsretsligt beskyttet – eller er de?

Fiktive sprog som klingon fra Star Trek eller quenya fra Tolkien kan muligvis nyde ophavsretlig beskyttelse. Ikke overraskende mener rettighedshaverne til Star Trek – Paramount og CBS – at dette er tilfældet med klingon. Og lige så lidt overraskende mener en gruppe entreprenante fans af Star Trek universet det stik modsatte.

Nogle trækker dig i retten ...
For nylig resulterede denne uenighed blandt andet i et søgsmål i Californien. Her stævnede Paramount og CBS producenterne bag en såkaldt crowd-funded Star Trek fan-film for ophavsretskrænkelse og gjorde det klart, at de mener at have ophavsretten til klingon.

Sproget er i sin tid skabt til brug i Star Trek filmene og Star Trek tv-serien af lingvist Marc Okrand, som også har skrevet flere bøger om sproget. At disse bøger nyder ophavsretlig beskyttelse er hævet over enhver tvivl, men nu går diskussionen på, om selve sproget er beskyttet af ophavsret. Kan man fx lovligt skrive sin egen historie på klingon? Spørgsmålet er på nuværende tidspunkt uafklaret i USA, hvor man ved tidligere retssager har formået at afgøre sagerne uden at tage stilling til det.

… andre tilbyder sprogkurser
David J. Peterson, der blandt andet er manden bag det fiktive sprog dothraki fra Game of Thrones, har en anden holdning end Paramount og CBS. Han er medstifter af organisationen Language Creation Society, der er kommet med sit indspark i retssagen. Organisationen har gjort sin holdning klar: Sprog kan i sig selv ikke nyde ophavsretlig beskyttelse, da det vil kunne afholde folk fra at skabe nye værker eller fiktive sprog, hvis man skal frygte for retslige konsekvenser.

David J. Peterson har for sit eget vedkommende givet oplysningerne om dothraki videre til firmaet Living Language Course, der nu tilbyder kurser i sproget.

Så vandene er – som i så mange andre forhold i USA - delt i disse dage. Det skal blive interessant at se, om retten finder en finurlig måde at benytte det engelske sprog på, så den endnu en gang kan undgå at tage stilling til spørgsmålet. Det ville ellers være interessant at vide, om vi fremover kan skrive nyhedsbreve på klingon til vores amerikanske klienter.