Accept af cookies fra Chas. Hude

Vi benytter cookies til flere formål, bl.a. til at forbedre din brug og oplevelse af hjemmesiden.

 

Dåbsnavn giver ikke altid ret til varemærkenavn

09. februar 2018

En af de mest sejlivede misforståelser omkring varemærker er, at man altid har ret til at bruge sit eget navn som varemærke. Sådan er det så ganske langtfra.

”Der går sjældent en måned uden, at medierne har en historie om en person, der bliver sagsøgt eller dømt, fordi denne har brugt sit eget navn som varemærke på et produkt inden for en kategori, hvor der allerede findes et varemærke med et enslydende navn. Og ofte er vinklen, at man jo altid har ret til at bruge sit eget navn. Men det har man ikke, med mindre man ejer rettighederne til at udnytte navnet kommercielt, ” understreger Partner Thorbjørn Swanstrøm, der er leder af varemærker hos Chas. Hude.

Han forklarer, at der er to klassiske scenarier, som tvisten oftest udspringer af:

”Det ene er en person, der markedsfører et produkt med sit eget navn. Personen hedder tilfældigvis det samme som et varemærke for et produkt, der markedsføres inden for den samme kategori. Det må man ikke. Selv om du hedder Hansen, må du ikke markedsføre en spirituslinje, der hedder Hansen – da der findes en rom, der hedder Hansen Rum. Dette gælder også selv om du undgår at lave en rom, ” forklarer Thorbjørn Swanstrøm.

Det andet klassiske tilfælde er virksomheder, som startes op af en person, der tidligere har afhændet en virksomhed eller er gået konkurs med en virksomhed, der helt eller delvist har båret iværksætterens navn.

”Vi har jo lige set eksemplet med smykkedesigneren Mads Ziegler, der var medstifter af Kranz & Ziegler, der jo gik konkurs. Han grundlagde en ny smykkevirksomhed, der hedder Mads Ziegler. Men retten fandt, at han krænkede de nye ejere af Kranz & Zieglers rettigheder, fordi han havde et meget distinkt navn, som netop forbindes med smykker. Derfor er det vigtigt for iværksættere, der ønsker at bruge deres eget navn i virksomhedsnavnet, at de sikrer deres eget navn så godt som muligt, ” fastslår Thorbjørn Swanstrøm.

Er du i tvivl om hvordan eget navn kan bruges i forbindelse med din virksomhed, så står Chas. Hudes rådgivere parat til at vejlede dig.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her