Accept af cookies fra Chas. Hude

Vi benytter cookies til flere formål, bl.a. til at forbedre din brug og oplevelse af hjemmesiden.

 

Blockchain: Patentering af teknologien bag Bitcoin eksploderer

26. april 2018

Blockchain er det nye sort - også inden for IPR

783. Så mange patentansøgninger blev der indleveret på verdensplan i 2016 og 2017, hvor ordet ”blockchain” optræder. I de forudgående otte år var der kun indleveret 150. Vi oplever med andre ord en eksplosiv interesse for en teknologi, der kun har 10 år på bagen, og alt tyder på, at 2018 bliver endnu større.

”Der er dog foruroligende tendenser i statistikkerne, set med europæiske øjne. Europa ser tilsyneladende passivt til, alt imens USA og Kina investerer massivt, både offentligt og privat, i blockchain-teknologien,” siger Patent Attorney hos Chas. Hude, Niels Peder Møller.

På en liste over de 50 mest patentaktive firmaer i 2017, inden for blockchainteknologien, er der nemlig kun tre europæiske firmaer at finde; Accenture, British Telecom og Nokia. Det viser en undersøgelse foretaget af den kinesiske patentdatabase IncoPat.

En stor del af Kinas patentaktivitet skal især tilskrives, at den kinesiske regering støtter udviklingen økonomisk – noget flere stater er begyndt at gøre. Baggrunden er naturligvis, at blockchain tillader, at mange af de procedurer en stat i dag varetager, f.eks. håndtering af sundhedsdata og skatter, kan optimeres og gøres mere sikker end de systemer, der benyttes i dag.

”I et land som Danmark, hvor en af vores største eksportvarer er viden, er det af afgørende betydning, at vi kommer med på vognen. Dette kunne meget vel ske gennem offentlige investeringer i blockchain-teknologi, men også private virksomheder bør se mulighederne i markedet. Da der samtidigt er tale om en relativt ung teknologi er der store muligheder for at sætte sig på en væsentlig del af markedet. Et udstedt patent på din blockchainløsning kan give dig en 20-årig eneret, og kan samtidig fungere som et værdifuldt aktiv i din virksomhed, som kan tiltrække opmærksomhed fra større spillere på markedet,” forklarer Partner i Chas. Hude, European Patent & Design Attorney Jesper Mark Wenzel 

Den finansielle sektor er opmærksomme på truslen
Engang betød et Kodak-moment et øjeblik, der var værd at forevige med et billede. I dag bruges udtrykket også om en virksomhed, der ikke formår at forudse ændringer i sin industri, og derfor mister sin dominans på markedet.

”Blockchain kan netop være den ændring, der kan få en lang række firmaer i den finansielle sektor til at forsvinde i et Kodak-moment, medmindre de er proaktive,” advarer Jesper Mark Wenzel.

Noget tyder dog på, at firmaerne tager sine forholdsregler: 20 procent af patentansøgningerne omhandlende blockchains, indleveret i USA, har firmaer i den finansielle sektor som afsender, viser en undersøgelse foretaget af Envision IP. Langt størstedelen, 59 procent, har dog blockchain-specifikke firmaer som afsendere – og det kunne meget vel være her, at vi skal finde fremtidens mastodonter.

Går du derfor med overvejelser om blockchain, og har måske selv en idé til, hvordan den kan implementeres eller udformes, så er det måske snarere i dag end i morgen, at du skal få ideen ind i en patentansøgning.

Blockchains, og især kryptovalutaen bitcoin, er på kort tid blevet en del af mediernes overskrifter. I en artikelserie vil Chas. Hude tegne et IPR-relevant billede af den teknologi, der spås at få lige så stor betydning, som Internettets indtog havde i 1990’erne. 

Fakta om Blockchain:
Kort fortalt er en blockchain en digitalt distribueret database, hvor en kryptovaluta – f.eks. bitcoin – benyttes som kompensation for det stykke arbejde, der kræves for dens opretholdelse. Det digitalt distribuerede aspekt består i, at en blockchain beror på et stort netværk af computere, der samarbejder om verifikationen af blockchainens autenticitet. 

En blockchain består figurativt af en række digitale blokke, der er bundet sammen i en kronologisk kæde. I hver blok kan der gemmes en bestemt information – det kunne være oplysninger om en specifik transaktion eller en del af et medicinsk register. På grund af den tekniske måde, hvorpå en blockchain er opbygget, er det ikke muligt at gå tilbage og ændre i den information, der er lagret i en specifik blok. Det betyder, at blockchains kan øge gennemsigtigheden og autenticiteten af den lagrede information – noget der ikke nødvendigvis er givet ved allerede kendte systemer, der typisk administreres af en central institution, for eksempel vores bank.