Accept af cookies fra Chas. Hude

Vi benytter cookies til flere formål, bl.a. til at forbedre din brug og oplevelse af hjemmesiden.

 

Blockchain: Danske virksomheder skal udnytte mulighederne i Kina

08. maj 2018

Autenticitet og storytelling er to af nøglerne til de kinesiske forbrugere. Blockchain-teknologi kan blive løftestang i bestræbelserne på at få kommerciel succes i Kina.

Kina rummer store muligheder for danske virksomheder – det er holdningen hos Dansk-Kinesisk Business Forum (DCBF), som med projektet Verified Danish søger at styrke danske virksomheders relationer til Kina gennem autenticitet og storytelling. Disse to nøglebegreber skal dels kunne dokumentere et produkts rejse fra fabrik til forbruger, dels plante Dannebrog i den kinesiske forbrugers bevidsthed.

”På grund af tidligere fødevareskandaler i Kina, herunder f.eks. de melamin-forgiftede modermælkserstatninger, der sendte 300.000 børn på hospitalet i 2008, har kinesiske forbrugere mistet tilliden til deres lokalt producerede fødevarer” forklarer Hans Henrik Pontoppidan, generalsekretær hos DCBF, og fortsætter:

”Tilliden har nået et lavpunkt, hvor forbrugerne hellere vil handle online gennem et lager geografisk placeret i Danmark, end gennem et lager med samme produkter og samme afsender, som er geografisk placeret i Kina”.

Danske virksomheder bør altså fokusere på at levere et produkt, som tydeligt har Danmark som afsender, og hvor dets rejse fra fabrik til Kina er veldokumenteret, lyder opfordringen fra DCBF.

”To af de redskaber, danske virksomheder med fordel kan drage nytte af, er intellektuelle rettigheder og blockchainteknologien, som i denne sammenhæng er som skabt for hinanden. En rettighed, som et patent eller et varemærke, er nemlig mere end en tidsafgrænset eneret – det er også måde, hvorpå forbrugeren kan vide sig sikker på afsenderen.” udtaler Patent Attorney Niels Peder Møller.

Autencitet i høj kurs
Sammensættes intellektuelle rettigheder med en blockchainløsning, der tillader, at et produkts rejse kan dokumenteres i et pålideligt medie i stil med nutidens Supply Chain Management, kan de danske virksomheder vende Kinas interne udfordringer til egen fordel. Et blik i patentdatabaserne afslører da også, at hele 93 % af de patenter, der nævner ordet ”blockchain”, også nævner begrebet ”supply chain” – en manifestation af de patentaktive virksomheders opmærksomhed på brug af teknologien i relation til verifikation af et produkts rejse. For Kina, er andelen helt oppe på 98 %.

”Interessen og behovet for storytelling, autenticitet og sporbarhed kommer til at eksplodere i Kina i de kommende år, og det er i høj grad et tog, danske virksomheder ikke må lade passere”, vurderer Pontoppidan, og tilføjer, at Kina i deres seneste 5-årsplan har præsenteret en ambitiøs plan, der rummer massive investeringer i områder som Big Data, Internet of Things (IoT) og ikke mindst blockchainteknologi. Kina er med andre ord på vej til at blive et af de teknologisk mest avancerede lande i verden.

”Danmark kan ikke nå at blive first movers, men vi skal undgå at blive last movers”, lyder rådet fra Hans Henrik Pontoppidan, generalsekretær hos DCBF.

Hos Chas. Hude er vi eksperter i både patenter og varemærker, og har samtidigt et stærkt netværk af kinesiske patentagenter. Sidder du derfor med tanker om, hvordan du bedst patenterer din idé – hvad end den er relateret til det produkt du ønsker at sælge, eller en blockchainteknologi du ønsker at benytte – så sidder vi klar til at hjælpe dig videre.

Blockchains, og især kryptovalutaen bitcoin, er på kort tid blevet en del af mediernes overskrifter. I en artikelserie vil Chas. Hude tegne et IPR-relevant billede af den teknologi, der spås at få lige så stor betydning, som Internettets indtog havde i 1990’erne. 

Fakta om Blockchain:
Kort fortalt er en blockchain en digitalt distribueret database, hvor en kryptovaluta – f.eks. bitcoin – benyttes som kompensation for det stykke arbejde, der kræves for dens opretholdelse. Det digitalt distribuerede aspekt består i, at en blockchain beror på et stort netværk af computere, der samarbejder om verifikationen af blockchainens autenticitet. 

En blockchain består figurativt af en række digitale blokke, der er bundet sammen i en kronologisk kæde. I hver blok kan der gemmes en bestemt information – det kunne være oplysninger om en specifik transaktion eller en del af et medicinsk register. På grund af den tekniske måde, hvorpå en blockchain er opbygget, er det ikke muligt at gå tilbage og ændre i den information, der er lagret i en specifik blok. Det betyder, at blockchains kan øge gennemsigtigheden og autenticiteten af den lagrede information – noget der ikke nødvendigvis er givet ved allerede kendte systemer, der typisk administreres af en central institution, for eksempel vores bank.