03. april 2025
Nye EU-regler: Strengere krav til miljømarkedsføring
Fra den 27. september 2026 bliver markedsføringsreglerne i EU strammet. Den såkaldte "sortliste" – en liste over altid vildledende markedsføring – udvides med nye punkter om klima og miljø.
Et af de punkter, som tilføjes listen, vedrører generiske miljøanprisninger.
”4a) Den erhvervsdrivende fremsætter en generisk miljøanprisning, selv om den erhvervsdrivende ikke kan påvise anerkendte fremragende miljøpræstationer, der er relevante for anprisningen.”
Tilføjelsen er sket ud fra betragtningen om, at man ikke må fremsætte en generisk miljøanprisning uden at kunne påvise de anerkendte fremragende miljøpræstationer, der er relevante for den pågældende anprisning.
En generisk miljøanprisning er en anprisning af et produkt, hvor specifikationen af anprisningen ikke gives tydeligt. Det kan f.eks. være brugen af ord som »miljøvenlig«, »økovenlig«, »grøn«, »naturven«, »økologisk«, »miljøkorrekt«, »klimavenlig«, »mild mod miljøet«, »CO2-venlig«, »energieffektiv«, »bionedbrydelig«, »biobaseret« eller lignende udsagn, der giver indtryk af fremragende miljøpræstationer.
Forbuddet gælder for alle former for markedsføring, både i skrift, billeder, grafisk eller symbolsk fremstilling, såsom mærker, mærkenavne, firmanavne eller produktnavne, der bruges i en kommerciel kommunikation.
Forbuddet kommer derfor også til at have en effekt på grønne varemærker. Ønsker man at ansøge om registrering af et varemærke, hvor f.eks. ordet »grøn« indgår, skal man samtidigt kunne påvise de såkaldte anerkendte fremragende miljøpræstationer. Det samme gælder for de varemærker, som allerede er registreret. Man bør derfor være opmærksom på, hvorvidt man har den rette dokumentation på plads.
Anerkendte fremragende miljøpræstationer
Anerkendte fremragende miljøpræstationer defineres som ”miljøpræstationer, der er i overensstemmelse med Europa- Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 66/2010 (*), eller med nationale eller regionale EN ISO 14024 type I-miljømærkeordninger, der er officielt anerkendt i medlemsstaterne, eller de bedste miljøpræstationer i overensstemmelse med anden gældende EU-ret”.
De anerkendte fremragende miljøpræstationer skal altså kunne påvises ved f.eks. at være mærket med de anerkendte miljømærkninger som EU-Blomsten eller Svanemærket, eller ved at stemme overens med andre officielt anerkendte ISO-miljømærkningsordninger.
De almindelige krav til varemærker
Udover, at man nu skal være særligt opmærksom på brugen af grønne udsagn i varemærker, skal de almindelige varemærkeretlige regler også overholdes. Blandt andet dét at et varemærke skal have særpræg, for at opnå beskyttelse, herunder, at varemærket ikke må være beskrivende for de varer og tjenesteydelser, som mærket ansøges registreret for.
Patent- og Varemærkestyrelsen har i flere sager afslået varemærker, som har indeholdt ordet »grøn« eller »green«. Navnlig fordi, at ordene har manglet særpræg og været beskrivende for varer og tjenesteydelser, som kan være miljøvenligt fremstillet eller kan anvendes miljøvenligt.
Kontakt os
Chas. Hude har mange års erfaring med rådgivning, der tager udgangspunkt i jeres behov. Har I spørgsmål til, hvordan I beskytter jeres grønne varemærke, eller i det hele taget dokumenterer relevante miljøanprisninger, er I velkomne til at kontakte os.
Nina Fröhlich Hübner er vores ekspert i grøn markedsføring og grønne varemærker. Nina kommer med dugfrisk viden om retsområderne lige som hendes juridiske specialeafhandling omhandlede disse emner under titlen ”Greenwashing i fødevarebranchen”.


Tina Jarl Christensen
Lawyer
European Trade Mark & Design Attorney
M: +45 27 74 34 46
tjc@chashude.com