27. marts 2025
Den nye EU-designreform: Billigere og mere tilgængelig designbeskyttelse
Den nye og længe ventede EU-designreform, der træder i kraft den 1. maj 2025, har blandt andet til formål at gøre designbeskyttelse mere tilgængelig og økonomisk fordelagtig for både små og store virksomheder.
En af de mest markante og direkte iøjnefaldende ændringer er introduktionen af et nyt symbol – nemlig Ⓓ - der gør det lettere at identificere registrerede design og dermed signalere beskyttelsen til offentligheden. Ⓓ bliver designets direkte pendant til ®, som vi kender fra de registrerede varemærker.
EU’s Designreform medfører derudover generelt lavere gebyrer for registrering af design, hvilket giver virksomheder en mere økonomisk fordelagtig måde at beskytte deres design på. Dette kommer særligt til udtryk ved, at samregistrering af design bliver væsentligt billigere end hidtidigt. Samtidig forenkles ansøgningsprocessen, især ved samregistrering af flere design i én ansøgning. Dette betyder, at virksomheder nu kan beskytte flere produkter på én gang og dermed gøre processen mere effektiv og omkostningseffektiv, ligesom der gøres op med, at design skal hidrøre samme officielle klassifikation, før de kan registreres samlet.
En anden væsentlig ændring er, at definitionen af, hvad der kan beskyttes som et design, udvides. Fremover vil også animationer og både fysiske og ikke-fysiske produkter kunne registreres. Det betyder, at både digitale og interaktive design, såsom apps og software, også vil få beskyttelse.
Slutteligt åbner reformen op for, at design kan præsenteres på flere måder end tidligere. Udover traditionelle 2D-billeder vil det nu være muligt at bruge video, 3D-gengivelser og andre moderne præsentationsteknikker til at registrere og vise designet, hvilket både har til hensigt at give større fleksibilitet i gengivelsen af et ansøgt design, og det nemmere at vise hele sit design. Her på kontoret håber vi på, at også CAD-filer (mv.) i fremtiden også vil kunne bruges til gengivelse af design, således industrielle designere og designrådgivere nemt og omkostningseffektivt kan arbejde med det gode materiale, som de fleste designaktive virksomheder allerede har liggende.
Samlet set sigter reformen mod at øge opmærksomheden på fordelene ved designbeskyttelse og gøre det lettere for virksomheder at beskytte deres kreative arbejde i et globalt marked. Det både glæder vi os over og til.
Kontakt os
Alexander Gantzler Døssing har gennem hele sin karriere arbejdet med praktisk og strategisk rådgivning vedrørende designbeskyttelse. Alexander er derudover en del af ECTA’s (European Communities Trade Mark Association) Designkomite, der bl.a. andet arbejder for fremme af viden omkring designbeskyttelse, og der, som brancheorganisation, har været aktive medspillere i EU’s lovforberedende arbejde.
Kontakt Alexander hvis du overvejer at beskytte dit design.
