25. april 2025

Designreformen og de kommende ændringer

Første fase af den nye EU-designreform er lige om hjørnet. I denne artikel guider vi jer gennem de kommende ændringer og hvad de kommer til at have betydning for jer som virksomhed.

I en tidligere artikel har vi bl.a. beskrevet, at den kommende EU-designreform har til formål at gøre designbeskyttelse mere tilgængelig og mere økonomisk fordelagtig for både små og store virksomheder. Reformen sigter overordnet set mod at øge opmærksomheden på fordelene ved designbeskyttelse og gøre det lettere for virksomheder at beskytte deres arbejde i et globalt marked.

Samtidigt vil designreformen reducere kompleksiteten i designregistreringsprocessen og klargøre de juridiske rammer vedrørende designbeskyttelse. Det bliver derfor nemmere for virksomheder at forstå og navigere i både lovgivning og registreringsproces.

Samlet set vil reformens ændringer styrke både små og store virksomheders position på markedet og fremme både vækst og udvikling.  

De væsentligste ændringer

Reformen er opdelt i to faser, hvoraf første fase træder i kraft allerede den 1. maj 2025. Vi har oplistet de væsentligste ændringer for jer som virksomhed nedenfor:

Definition og eksklusive rettigheder:

Et design omfatter nu også animation, fysiske og ikke-fysiske produkter (herunder digitale og interaktive designs såsom apps og software)

3D-printning kan udgøre krænkende brug af et design. Det vil sige at også skabelse/download/kopiering mm. til andre af ethvert medie, der optegner designet, også vil blive opfattet som krænkende brug af et design.

Med ændringerne indføres også registreringssymbolet Ⓓ, som angiver at produktet er beskyttet af en designregistrering. Symbolet Ⓓ bliver designets pendant til ®, som vi kender fra de registrerede varemærker.

Ansøgning:

Alle EU-designansøgninger skal indgives via EUIPO. Det er ikke længere muligt at indgive en EU-ansøgning via de nationale IP-kontorer.

Samregistrering af design bliver gjort væsentligt billigere og nemmere. Kravet om ”unity of class” er fjernet, hvilket givet mulighed for at ansøge for flere design i forskellige klasser. Ansøgningen må indeholde max 50 design.

Man kan ikke længere forhindre offentliggørelse af et design ved at undlade at betale offentliggørelsesgebyret. Man skal i stedet udtrykkeligt overgive de design, som ikke ønskes offentliggjort, og betale et ’deferment fee’ (gebyr for udsættelse) på ansøgningstidspunktet.

Fornyelsesperioden for EU-design bliver tilpasset den for EU-varemærker. Perioden vil derfor være den 6-måneders periode, der slutter på datoen for registreringens udløb.

Gebyrer:

Nye fornyelsesgebyrer indføres, samt nyt gebyr for videreførelse og ændring af et registreret EU-design

Registrerings- og offentliggørelsesgebyr samles i ét enkelt ansøgningsgebyr

Der indføres et reduceret enkeltgebyr for hvert yderligere design i en samlet ansøgning og en reduktion af gebyrer for ansøgning om ugyldighedserklæring og appel.

Visse gebyrer afskaffes, fx gebyr for forsinket betaling af registrering eller udsættelse og gebyr for overdragelse, annullering af registrering af en licens mm.

Fornyelsesgebyret gælder pr. design og ikke pr. klasse, som vi kender det fra varemærkeretten.

Alle de fremhævede ændringer træder i kraft med første fase den 1. maj 2025. I kan læse mere om den nye designreform på EUIPOs hjemmeside lige her


Kontakt os

Tøv endelig ikke med at kontakte en af vores rådgivere, hvis I har spørgsmål eller vil vide mere.

 

Alexander Gantzler Døssing

Alexander Gantzler Døssing

Partner, Lawyer, LL.M.

M: +45 27 74 34 40
aga@chashude.com

 

Tina Jarl Christensen

Tina Jarl Christensen

Lawyer
European Trade Mark & Design Attorney

M: +45 27 74 34 46
tjc@chashude.com

 

 

Nina Fröhlich Hübner

Nina Fröhlich Hübner

Assistant Attorney, LL.M.

M: +45 33 19 34 62
nfh@chashude.com