14. maj 2025

Nyt influentnævn med etiske retningslinjer for influenter

Et nyt nævn inspireret af Pressenævnet, nemlig Influentnævnet, skal fungere som en frivillig certificeringsordning for influencere, bloggere og streamere, der ønsker at signalere etisk ansvarlighed. Både overfor deres følgere og samarbejdspartnere.

Med det nye nævn introduceres en række etiske retningslinjer, som man som influent har mulighed for at tilslutte sig. Formålet med de etiske retningslinjer er at sikre en højere grad af beskyttelse for følgerne mod uhensigtsmæssigt indhold.

Influenter, der tilmelder sig ordningen, får ret til at bruge et digitalt logo, der viser, at de er ”etisk ansvarlige”. Samtidigt vil de tilmeldte influenter kunne findes på en liste, så både forældre, følgere og samarbejdspartnere kan identificere, hvilke influenter, der er etiske ansvarlige og har forpligtet sig til at overholde retningslinjerne. Hvis ikke reglerne overholdes og efterleves vil nævnet tage stilling til overtrædelsen, og influenten vil i givet fald få en advarsel. Såfremt en influent gentagne gange dømmes for at have overtrådt retningslinjerne, vil de være udelukket fra ordningen i 6 måneder.

De etiske retningslinjer præsenteres som regler, der bygger ovenpå eksisterende lovgivning, og som bl.a. indeholder en række punkter, der både udfolder og skærper reglerne. Retningslinjerne bygger oven på markedsføringsloven, straffeloven, ophavsretsloven og databeskyttelsesloven. Men retningslinjerne skal også ses som et tillæg, der i visse tilfælde pointerer og uddyber vigtigheden af konkrete regler.

Retningslinjerne omfatter bl.a. en forpligtelse til at holde en god digital tone, markere brugen af AI og retouchering, samt at afholde sig fra kommercielle samarbejder om fødevarer med højt indhold af sukker, fedt og salt, hvis følgerskaren er ung.

Derudover omfatter retningslinjerne gældende lovgivning, som er medtaget som en hjælp til at navigere i de juridiske rammer, der gør sig gældende hvis du er en erhvervsdrivende influent. Der er tale om uddybning af de nuværende regler, som gælder for alle erhvervsdrivende influenter, uanset om man er underlagt de etiske retningslinjer eller ej.

Vores kommentar

På trods af at nævnet og ordningen i sig selv på mange måder fungerer som en klarhed og gennemsigtighed i forhold til influenters ansvar, står der alligevel flere spørgsmål tilbage. Bliver etikken i arbejdet som influent reelt set sikret med de etiske retningslinjer? Eller er der blot tale om en uddybning af allerede gældende regler, som alle influenter alligevel skal følge?

Det står klart, at sidste afsnit uddyber de lovregler, som influenter er omfattet af. Det drejer sig f.eks. om pkt. 11, ”Du er bekendt med markedsføringsloven og dens til enhver tid gældende regler, og du overholder disse i dit arbejde”, og pkt. 13, ”Dine udtalelser om klima- miljø- og bæredygtighed skal kunne dokumenteres”, som begge er udtryk for markedsføringsretlige regler.

Også pkt. 17, ”Du indhenter tilladelse, inden du anvender andres materiale, og du krediterer ophavspersonen”, er et udtryk for de almindelige regler på området for influent-arbejde, nemlig ophavsretten.

Men det er ikke kun retningslinjernes tredje og sidste afsnit, som er udtryk for gældende regler. Også afsnit A fremstår umiddelbart som krav, der overordnet set er omfattet af gældende regler. Det drejer sig bl.a. om ansvar over for unge følgere (pkt. 1, 4 og 5), som umiddelbart allerede er dækket af reglerne om markedsføring rettet mod børn og unge i markedsføringslovens § 11. Herudover indeholder afsnittet krav om ansvar for at tal og statistikker er opdateret og retvisende (pkt. 8), hvilket i sig selv er dækket er de markedsføringsretlige regler om vildledende markedsføring.

Dette på trods af, at afsnittet er præsenteret som retningslinjer, der er mere vidtrækkende end lovgivningen, og som således omfatter områder, der ikke er reguleret ved lov. Ved et nærmere eftersyn dækker retningslinjerne dog over områder, som allerede er dækket ved markedsføringsloven, ophavsretsloven og databeskyttelsesloven. Det nye er alene, at man som influent kan tilmelde sig og dermed få lov til at anvende et digitalt etisk logo.

Spørgsmålet bliver så; hvad er pointen ved at tilmelde sig retningslinjer, som man i forvejen er forpligtet til at overholde gennem lovgivningen? Og hvad med de influenter, som ikke tilmelder sig ordningen?

Ordningen er nemlig frivillig. Det vil sige, at influenter frit kan vælge om de vil være underlagt retningslinjerne eller ej. Og konsekvensen for ikke at tilmelde sig er ingen, da Influentnævnet og dennes retningslinjer ikke har lovhjemmel. Der er derfor ingen reelle sanktioner forbundet, medmindre du rent faktisk er tilmeldt og ikke overholder og efterlever reglerne.

Tanken er at Influentnævnet skal agere vagthund over for uansvarlige influenter, men ordningen tillader kun sanktioner og konsekvenser over for de tilmeldte influenter. Og da de influenter, som tilmelder sig, må antages at være de influenter, som i forvejen ønsker at fremstå som ansvarlige, lader den nye ordning til at have svært ved at rumme uansvarlige influenter i det hele taget.

Der er dog ingen tvivl om at både nævnet og retningslinjerne er et forsøg på at gøre det nemmere at gennemskue reglerne – både for influenterne selv, deres følgere og samarbejdspartnere. Samtidigt er nævnet med til at understøtte influencermarkedet og sikre visse rammer, henset til den påvirkningskraft influenter har i dag.

Der er fortsat en vis usikkerhed omkring reguleringen af influenter og deres arbejde. Influentnævnet og dennes retningslinjer er et skridt i den rigtige retning, men der er et stykke vej endnu. Det kræver endnu mere klarhed og kontrol, hvis ansvarligheden på området skal styrkes.

Læs mere om Influentnævnet her, og find de etiske retningslinjer her.

Kontakt os

Hos Chas. Hude tager vi udgangspunkt i jeres konkrete behov og har mange års erfaring med rådgivning inden for bl.a. markedsføring. Har I spørgsmål til det nye influentnævn og de etiske retningslinjer, eller ønsker I blot at vide mere omkring reglerne for influencermarketing, er I velkomne til at kontakte os. Vi rådgiver både influenter og deres samarbejdspartnere.

Nina Fröhlich Hübner er vores ekspert i influencermarketing, herunder reglerne om skjult reklame, vildledende markedsføring og markedsføring over for børn og unge. Nina følger området tæt, og har desuden et indgående kendskab til influencermarkedet og de relevante retsområder.

Nina Fröhlich Hübner

Nina Fröhlich Hübner

Assistant Attorney, LL.M.

M: +45 33 19 34 62
nfh@chashude.com

 

 

Alexander Gantzler Døssing

Alexander Gantzler Døssing

Partner, Lawyer, LL.M.

M: +45 27 74 34 40
aga@chashude.com

 

Tina Jarl Christensen

Tina Jarl Christensen

Lawyer
European Trade Mark & Design Attorney

M: +45 27 74 34 46
tjc@chashude.com